Voeding

Wat is de beste voeding voor uw hond?

Het is best moeilijk om deze vraag te beantwoorden, want waar de ene hond het super op doet, hoeft niet altijd ideaal te zijn voor de andere. Wat wel voor alle honden geldt, is dat ze allemaal carnivoren zijn. Het aandeel vlees in de voeding zal dus groter moeten zijn dan het aandeel plantaardig materiaal (granen, groenten, kruiden). Veel brokken bestaan voornamelijk uit granen en dan zit er dus te weinig vlees in, wat kan resulteren in gezondheidsproblemen op korte of langere termijn.

Tegenwoordig krijgen heel veel honden last van zogenaamde ‘welvaartsziektes’ zoals obesitas, diabetes, kanker en allergieën en andere ziekten die pakweg 50 jaar geleden bij honden praktisch niet voorkwamen en die ook in de natuur uiterst zeldzaam zijn. Ongeveer in de jaren ’60 van vorige eeuw kwamen de eerste hondenbrokken op de markt. Daarvoor aten honden soms de overschotten van tafel en verder scharrelden ze zelf hun kostje bij elkaar. De opkomst van de brokken lijkt samen te gaan met het ontstaan van veel allergieën, spijsverteringsstoornissen, huidaandoeningen en andere welvaartsziektes. Uiteraard zijn er nog andere factoren die daaraan kunnen hebben bijgedragen, maar als u niet de juiste voeding geeft aan uw hond, niet de juiste ‘brandstof’ voor de motor, is het niet zo verwonderlijk dat er dingen zullen misgaan. Voeding is weliswaar niet de enige factor in de gezondheid, maar het is wel een hele belangrijke!

Veel honden met spijsverteringsproblemen, huidproblemen en allergieën kunnen baat hebben bij een goed uitgebalanceerd vers vlees menu, waardoor ze vaak ook geen medicijnen (meer) nodig hebben en zich lekkerder in hun vel voelen, vitaler en zelfs rustiger worden. Vers vlees bevat, in tegenstelling tot brokken, ook tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat onder andere zorgt voor de aanmaak van serotonine, hetgeen een rustgevend effect heeft bij alle zoogdieren. Er zijn behoorlijk wat aanwijzingen dat veel gedragsproblemen te maken hebben met gezondheidsproblemen, ook al is er aan de buitenkant niks vreemds te zien en heeft de hond op het oog normale ontlasting.

Voor wie het niet ziet zitten om vers vlees te geven of niet voldoende ruimte in de diepvries heeft maar zijn hond ook niet altijd alleen brokken wil voorschotelen, is er nog de mogelijkheid om voor gestoomde vers vlees voeding te kiezen. Gestoomde voeding is altijd nog minder bewerkt dan brokken, is houdbaar buiten de diepvries of koelkast en is een gezond alternatief. Ook hier geldt dat het aandeel vlees groter moet zijn dan het aandeel granen (en liever nog zonder granen) en dat de ingrediënten voor menselijke consumptie geschikt moeten zijn.