Precies zoals de natuur het bedoeld heeft!
De diversiteit aan rassen mag bij onze gedomesticeerde hond nog zo groot en uiteenlopend zijn, toch hebben al die rassen nog altijd één ding gemeen met hun gezamenlijke voorouders, de wolf, namelijk: hun stofwisseling. Deze is ondanks de (uiterlijke) veranderingen die honden hebben doorgemaakt nog precies hetzelfde als duizend jaar geleden! Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat veel honden erg goed reageren op vers vlees voer. Vers vlees wordt in de diepvries bewaard, waardoor er ook geen conserveringsmiddelen nodig zijn. Droog-/en blikvoer zijn verhitte voedingen en afhankelijk van het productieproces en op welke temperatuur de ingrediënten worden verhit, zijn de enzymen eruit ‘gekookt’. Deze enzymen zijn juist erg belangrijk voor de vertering van het voedsel. In vers vlees zitten veel enzymen die de vertering vergemakkelijken. Bij het voeren van sommige soorten droogvoer wordt er dan ook nogal wat van de alvleesklier verwacht. Deze moet extra spijsverteringsenzymen produceren om het voedsel goed te laten verteren. Ook bestaan de meeste merken brokken voor een zeer groot gedeelte uit koolhydraten, afkomstig uit diverse graansoorten zoals onder andere tarwe en maïs. Het originele voedsel van een wilde hond/wolf bestaat niet voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, zeker niet uit granen. Een hondachtige is een zogenaamde prooi-eter. Hij eet dus zeker niet alleen spiervlees, maar ook orgaanvlees en voorverteerd plantaardig materiaal uit de maag en darmen van de prooi. Daarnaast eet hij ook de botten van het prooidier; deze natuurlijke calciumbron is onontbeerlijk voor een gezond skelet.
Belangrijke punten:
- Let er bij het kiezen van een kant-en-klare vers vlees voeding (KVV) op dat de ingrediënten geschikt zijn voor menselijke consumptie. Zo weet u zeker dat er geen afgekeurd vlees in verwerkt is.
- Vers vlees bevat een grote hoeveelheid natuurlijk vleessap, waardoor de hond minder behoefte heeft om veel te drinken. De kans op maagtorsies wordt op die manier verkleind en de spijsvertering verloopt beter.
- De kans op wormbesmettingen neemt af omdat het maagzuur van honden die vers vlees eten sterker wordt. Hierdoor worden wormeitjes meestal direct in de maag gedood en kunnen deze zich niet meer verder ontwikkelen in bijvoorbeeld de darmen.
- Een goede vers vlees voeding is evenwichtig samengesteld uit spiervlees, orgaanvlees, vuile pens en gemalen botten met eventueel een klein aandeel groenten, kruiden en bessen, zodat aan de voedingsbehoefte van de hond voldaan wordt.
- Vers vlees heeft een hoge verteerbaarheid; dit betekent dat het lichaam de voeding goed opneemt, hetgeen leidt tot kleinere hoeveelheden ontlasting.
- Let erop dat aan de KVV die u kiest geen zetmeel wordt toegevoegd. Deze stof zou gistingen veroorzaken in het maag/darmstelsel en het lijkt erop dat de ontstane gassen een factor zijn voor maagtorsies. Zetmeel bevindt zich met name in granen en wordt ook gebruikt om producten te ‘binden’ zodat deze een vastere vorm krijgen, zoals schijfjes vlees.
- Goed samengesteld vers vlees vermindert de aanmaak van tandplak. De PH-waarde van vers vlees is precies goed en het mag geen onnatuurlijk calcium en zetmeel bevatten. Dit zijn namelijk factoren die meespelen bij de aanmaak van tandplak. Helaas wordt nogal eens beweerd dat honden tandplak krijgen van ‘zacht voer’, maar voor een goed samengestelde vers vlees voeding gaat deze bewering juist niet op.
- Indien u naast vers vlees ook (af en toe) brokken wilt geven, neem dan geperste brokken. Geëxtrudeerde of geëxpandeerde brokken gaan niet samen met vlees, ook niet als u het niet tegelijk geeft. Geperste brokken gedragen zich in het lichaam bijna hetzelfde als vers vlees en worden ook op lagere temperatuur gemaakt, waardoor de vitaminen nog aanwezig zijn in de brok (vooral vitaminen van het B-complex zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen).